Talent Management ontwikkelt bij I-Interim Rijk

Sinds 2017 werkt I-Interim Rijk met een domeinstructuur, om de groei die de organisatie de laatste jaren heeft doorgemaakt te kunnen structureren. Deze verandering in werkwijze bracht ook een nieuwe rol met zich mee: de Talent Manager. Wat doet een Talent Manager bij I-Interim Rijk precies? En wat betekent de aanwezigheid hiervan voor de organisatie? Twee Talent Managers van het eerste uur, Corien Brouwer en Anita Vlonk, vertellen over hun belangrijke werk.

Ontwikkeling medewerkers

Anita: ‘Bij I-Interim Rijk werken in totaal vier Talent Managers, voor ieder domein één. Naast Corien en ik zijn dat Hans van der Aa en Irene Lauf. Als Talent Managers denken we primair mee met het ontwikkelpad van onze medewerkers. ICT is constant in beweging en het is essentieel dat onze collega’s daarin mee gaan, maar ook op persoonlijk vlak kun je je blijven ontwikkelen.’ Corien vult aan: ‘Aan de hand van individuele gesprekken stellen we samen plannen op en kijken we naar de opleiding die daarbij past. We redeneren altijd vanuit de wens en kunde van onze collega: welke kant wil hij of zij op? En welke opdracht past daar bij? Als basis kijken wij naar wat iemand wél kan, wat iemands talenten zijn, en daar bouwen we op.’

Van vinden tot groeien

Maar de Talent Managers doen meer dan dat. Corien: ‘We hebben een plan geschreven dat uitgaat van het mantra “vinden, binden, boeien, groeien”. Daarin zie je al dat we ook aan de voorkant betrokken zijn, dus bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Zo begeleiden we de gehele route van een kandidaat: van de eerste kennismaking met I-Interim Rijk als organisatie, naar de onboarding en vervolgens de groei die je als medewerker maakt in dienst van IIR.’ Ook op strategisch vlak denkt Talent Management actief mee om processen te verbeteren. ‘We kijken bijvoorbeeld naar innovatieve oplossingen voor werving en onboarding, en geven daar advies over aan het MT’, vertelt Anita. ‘Dat is een heel leuk onderdeel van ons werk, we krijgen de ruimte om ideeën aan te dragen én om te uit te voeren.’

De Talent Managemers van I-Interim Rijk bij elkaar

Staand achter v.l.n.r.: Corien Brouwer en Hans van der Aa. Zittend voor v.l.n.r.: Irene Lauf, Heleen Mosselman (Domeindirecteur) en Anita Vlonk.

Het Rijk aan je voeten

Bij I-Interim Rijk werken I-professionals in een flexibele rol. Dat wil zeggen dat medewerkers op basis van hun expertise op wisselende I(CT)-opdrachten binnen de Rijksoverheid worden geplaatst. Anita: ‘Onze mensen hebben vaak de rol van projectleider of programmamanager, maar we hebben bijvoorbeeld ook architecten in dienst. Medewerkers van IIR hebben toegang tot prachtige en zinvolle opdrachten; feitelijk ligt het Rijk hier aan je voeten, met klussen bij praktisch alle ministeries en uitvoeringsorganisaties. We horen steeds vaker van kandidaten dat dit de reden is om bij ons te solliciteren, het is natuurlijk ook echt een unieke plek.’ Corien: ‘En naast die bijzondere opdrachten, besteed je bij ons 10% van de tijd aan het delen en opdoen van kennis, en aan je eigen ontwikkeling. Dat kan in de vorm van cursussen en opleidingen zijn, maar bijvoorbeeld ook congresbezoek om de laatste trends mee te krijgen. We verwachten daarin ideeën en initiatief van henzelf.’

Werken bij I-Interim Rijk

‘Bij I-Interim Rijk zijn we op dit moment vooral op zoek naar goede projectleiders’, vertelt Corien. ‘Naast een degelijke ICT-basis zoeken we mensen met realisatiekracht. Iemand die een probleemanalyse kan maken, een aanpak kan bedenken en deze vervolgens uitvoert.’ Anita vult aan: ‘Bij I-Interim Rijk hechten we waarde aan collega’s die durf en lef kunnen tonen, en natuurlijk een drive om voor de Rijksoverheid te werken. En last but not least: de wil om jezelf verder te ontwikkelen en jouw kennis te delen met anderen. Dat maakt voor ons de ideale kandidaat.’