Onboarding bij I-Interim Rijk: kennismaken en kennis delen

Iedere maand sluiten nieuwe collega’s zich aan bij I-Interim Rijk. Om hen te verwelkomen, wordt elke eerste werkdag van de maand een onboarding georganiseerd op het Beatrixpark in Den Haag. De dag staat niet alleen in het teken van kennismaking, maar ook van kennisdeling.

Corien Brouwer is Talentmanager bij I-Interim Rijk en organiseert de maandelijkse onboarding voor nieuwe medewerkers. Corien is inhoudelijk verantwoordelijk voor het programma, die ze op de dag zelf ook altijd persoonlijk begeleidt: ‘De dag begint met een ontvangst met koffie en thee. Daarna komt een domeindirecteur, één van onze Business Development Managers en een Talentmanager een korte introductie geven over I-Interim Rijk. Wie zijn wij, waar willen we naartoe en wat verwachten we van onze mensen? Tijdens de dag is er gelegenheid om praktische zaken te regelen, zoals ICT-middelen en Rijkspasjes. ’s Middags is er altijd een informatieve presentatie van een I-Interim Rijk-collega, die vertelt over zijn of haar opdracht, en aansluitend is er een borrel. Bij de presentatie en borrel zijn alle collega’s uitgenodigd om kennis te delen en om kennis te maken met de nieuwe collega’s.’

Maurits Mink van I-Interim Rijk presenteert zijn bevindingen aan nieuwe collega's

Maurits Mink geeft een presentatie aan I-Interim Rijk-collega's

Thuisbasis

Corien: ‘Omdat onze mensen overal en nergens op opdracht zijn, kunnen zij het gevoel krijgen dat de bedrijfsvoering op kantoor een ver-van-je-bedshow is. Daarom geven we aan nieuwe collega’s mee dat ze altijd terecht kunnen bij I-Interim Rijk en dat ze daar een thuisbasis hebben. Je kan namelijk wel allerlei aantrekkelijke dingen gaan aanbieden, zoals een goede baan, prima arbeidsvoorwaarden en een gaaf project, maar ze moeten ook weten dat ze ergens thuishoren. Het is dan ook erg belangrijk dat ze ons als Talentmanagers en Business Development Managers weten te vinden als er iets gaande is. De binding met de staf en met elkaar is dan ook onmisbaar.’

Kennisdeling

Iedere maand wordt er een ervaren I-Interim Rijk-collega gevraagd om te presenteren tijdens de onboarding. In oktober was de eer aan Maurits Mink: ‘Naar aanleiding van een eerdere opdracht bij de Directie Kinderopvang van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had ik best practices op het gebied van ketensamenwerking op een rij gezet. Hier waren interessante lessen uit te trekken en deze heb ik, samen met mijn eigen ervaring, gedeeld tijdens de onboardingdag. Ketensamenwerking is niet weg te denken bij het Rijk. Elke I-Interim Rijk-collega zal hiermee te maken hebben of krijgen en dan is het nuttig om te weten waaraan je moet denken.’ Maurits onderstreept het belang van kennisdeling met zijn collega's: ‘I-Interim Rijk is een organisatie waar je overal onafhankelijk werkt bij opdrachtgevers, zo’n brede kijk is uniek binnen de Rijksoverheid. Dus elke kans om je mede-collega’s te ontmoeten en jouw inzichten en ervaringen te delen, moet je grijpen! Dit hoeft natuurlijk niet in de vorm van een presentatie te zijn, zolang de kern maar hetzelfde blijft: elkaar helpen en de verbindende kracht van I-Interim Rijk benutten.’

Dat de onboarding mooie samenwerkingen op kan leveren, bewezen Mustafa en Joyce al eerder. Lees hier hun verhaal!